יוגה - משמעות, היסטוריה ופרקטיקה
מהות היוגה
היוגה אינה פילוסופיה, אמונה או דת- היא פרקטיקה רוחנית. היא תורמת לשינוי מצבי תודעה שדרכם הרואה לומד לקבל את עצמו ואת החיים כפי שהם, אפשר לקרוא לזה התפתחות רוחנית או המסע להארה. במהלך החיים אנחנו משנים את התודעה, מפרידים את ההזדהות שלנו מהגוף ,המחשבות והרגשות החולפים ולומדים להכיר את הטבע האמיתי שלנו. אותו יוגה חושפת.
המילה יוג Yug מתארת איחוד ומכאן די קל להגיד שמטרת היוגה היא איחוד עם העצמי או היקום. יש גם תיאוריות והסברים כך שיוגה היא דווקא הפרדה, וגם זה עושה הגיון כי זה הצד השני של אותו מטבע, הצורה השנייה של האבולוציה. היוגה היא מסע פנימי המכוון להגשמה עצמית ואיחוד עם המודעות העליונה. נסקור כמה מהמרכיבים המרכזיים של היוגה:
- התגברות על המוות: המאסטרים נחשפים לטבע האמיתי שלנו, לניצוץ התודעתי שמאחורי הגוף ומחליטים האם לעזוב את הגוף או להישאר בו. מרבית המאסטרים שמגיעים לרמה שכזאת לא נשארים בגופם אך יש מעטים שמאריכים את חייהם בגוף פיזי למען החניכים.
מאסטרים לדוגמה: פראמאהנסה יוגננדה, רמאנה מהארשי, באבא נים קראולי, לאהירי מהאשסייה, באבאג’י.. - השקטת גלי התודעה: פטאנג’לי מדבר על כך ביוגה סוטרות, כשהוא מסביר שהיוגה היא השקטת הפעילות המנטלית (צ’יטה וריטי נירודהה). הגעה לרווח שבין המחשבות בו איננו מושפעים מהאגו והאישיות, שם יש גישה לניצוץ האלוהי.
- איחוד בין הזכרי והנקבי: איחוד זה מתבטא באיזון בין רגש ואינטלקט, בין אנרגיות ראג’אס (פעולה) וטאמאס (סטטיות), ובין הפן הזכרי והנקבי בתוכנו.
- הפחתת הסבל: לפי הפילוסופיה של הבודהה, דרך תרגול היוגה אפשר להפחית את הסבל ולהגיע לשלווה פנימית.
- להפוך להיות הצופה השרוי בצורתו: ההבנה שאנחנו הצופים האמיתיים מאחורי כל החוויות, ולא החוויות עצמן.
- להיות בעולם הזה אבל לא מהעולם הזה: תובנה שמופיעה בבהגווד גיטה ומובילה לחיים בהם אנו פועלים בעולם אך לא מזדהים איתו.
- שחרור: ביוגה חוזר המושג “מאיה” המתאר את אשליות העולם החומרי. היוגי לומד על ידי התרגול ושינוי מצבי תודעתו להשתחרר מאשליות העולם החומרי ולחיות כגוף וכרוח באותו זמן ולהיות מודע למישורים השונים של המציאות.
היוגה מלמדת להגיע למצבי תודעה שונים שפותחים את המתרגל למידע שאין לנו גישה אליו בדרך כלל. שם הוא נחשף לחוכמות שמגיעות מתוך אותם מצבים. המאסטרים מכירים באופן מוחשי את זרימת הפראנה בגוף האדם ומשתמשים בה לטובתם. כאשר זרימת הפראנה בגוף חלקה ונקייה הגוף נקי ממחלות וכאשר היא נתקעת מחלות נוצרות. בתרגולים השונים היוגי עושה מניפולציות כדי להזרים את הפראנה במעלה עמוד השדרה והצאקרות אל המוח כדי להגיע לאותם מצבים. ביוגה מדברים על נקטר האלים שמופרש במוח, היום אנחנו מכירים בכך שכאשר בלוטת האצטרובל מפיקה הרבה DMT היא מובילה לחוויה של יציאה מהגוף.
בריאות הגוף:
יוגה שומרת על בריאות הגוף באמצעות תרגול תנוחות (אסנות) שמזרימות חמצן טרי לכל חלקי הגוף, מרחיבות את הריאות וממלאות אותן בחמצן, ומשפרות את זרימת הדם והפראנה. כאשר התנוחות מתבצעות באופן נכון, הן תורמות לשחרור חסימות בגוף, מה שמאפשר לתנועה האנרגטית להיות חלקה ומונע כאבים ומחלות. היוגה גם מחזקת את עמוד השדרה, המבנה המרכזי של הגוף, באמצעות הטיות קדימה, הקשתות אחורה ופיתולים, מה שמשפר את גמישותו ואת יכולתו לתמוך בתנועה אנרגטית בריאה. בנוסף, תרגול התנוחות משפר את הגמישות ואת שרירי הליבה והשרירים המייצבים, מה שמאפשר למתרגלים להישאר בתנוחות לאורך זמן ותורם להגעה למצבים מדיטטיביים.
בריאות מנטלית ורגשית:
יוגה תורמת לבריאות הנפש על ידי השקטת התודעה והפחתת המתח הרגשי. תרגול נשימות (פראניאמה) ומדיטציה מסייעים באיזון המערכת העצבים ובהרגעת המחשבות המתרוצצות. כאשר התודעה נרגעת, נוצר מרחב פנימי המאפשר למתרגל להיות נוכח ברגע ולהתמודד בצורה בריאה עם רגשות. היוגה גם עוזרת להתמודד עם מצבי לחץ וחרדה על ידי יצירת קשר עמוק יותר עם הנשימה והגוף, מה שמביא להרגשת שלווה ורוגע. במקביל, היוגה מעודדת פיתוח של גישה חיובית ומודעות למחשבות ולרגשות, מה שמוביל לשיפור בתפקוד המנטלי והרגשי.
בבסיס הגישה של היוגה היא מלמדת את המתרגל לחיות בעכשיו ולזכור בכל רגע שהוא הרוח מאחורי הגוף, לא להיקשר יתר על המידה לחומר ולהישאר יציב בטלטלות החיים.
התפתחות רוחנית:
יוגה היא כלי עוצמתי להתפתחות רוחנית, שמוביל לגילוי העצמי ולחיבור עמוק למודעות העליונה. התרגול מאפשר למתרגלים להפריד את עצמם מהזדהות יתר עם הגוף והמחשבות, ומסייע להם לגלות את הטבע האמיתי שלהם. דרך תרגול יוגה, המתרגלים מפתחים תחושת אחדות עם היקום והעצמי, משיגים הבנה עמוקה יותר של החיים, ומשתחררים מהאשליות של העולם החומרי. היוגה פותחת את הדרך למצבי תודעה גבוהים יותר, בהם המתרגל נחשף לחוכמה פנימית ותחושת חופש ושלווה עמוקה.
ההיסטוריה של היוגה
התקופה הוודית (1500-500 לפנה”ס)
היסטוריה של היוגה מתפרשת על פני אלפי שנים, ועוברת דרך תקופות רבות שהתפתחו בהדרגה והתאימו את עצמן לצרכים המשתנים של האדם והחברה. התהליך החל בציוויליזציית עמק ההינדוס, שנחשבת לאחת הציוויליזציות הראשונות והגדולות בעולם, שם נמצאו עדויות לפעילות יוגית כבר לפני כ-5,000 שנה. תחריטים, אומנות, ופסלים מעידים על קיומם של יוגים שישבו במדיטציה וביצעו מודרות, דבר המראה על תחילת דרכה של היוגה כפרקטיקה רוחנית מוקדמת. אפשר למצוא מאותה תקופה גם פסלים של יוגיניות מה שמראה על כך שגם נשים תרגלו את היוגה. המבנים שלהם כללו מערכות ביוב מתוחכמות שהתווה את הדרך ליצירת מערכות ביוב בתקופות מודרניות יותר והיו להם מרחבים גדולים לבריכות והיטהרות מה שמראה על כך שהייתה חשיבות גדולה גם לנקיון פנימי וחיצוני בתרבות. תרבות עמק ההינדוס הייתה תרבות שדגלה באי אלימות ודרכי שלום ונועם.
בתקופה הוודית החלו להתגבש יסודות היוגה כפי שאנו מכירים אותם כיום. הוודות, שהן הכתבים העתיקים ביותר, נכתבו במהלך תקופה זו והיוו את הבסיס למסורות הפילוסופיות והדתיות של היוגה. ארבע הוודות המרכזיות הן:
- ריג ודה (הערצת הידע): הודה העתיקה ביותר וגם הכי מוערכת. אוסף של מזמורים ותפילות המוקדשים לאלים הוודיים. ריג ודה מתאר את הבריאה כמקריב את עצמו כדי ליצור את העולם, ומתאר את הקשר בין האדם לאלוהות באמצעות טקסים. הפורושה מקריבה את עצמה למען הבריאה באותה צורה האדם נותן את הזרע כדי ליצור חיים. בטקסים מקריבים משהו מעצמנו לתוך האש שמכלה אותו לאנרגיה גולמית ויוצרת.
- יאג’ור ודה (הערצת ידע או ידע ההקרבה): מתמקדת בטקסי הקרבה ובידע ההקרבה, שם האדם מקריב את עצמו עבור יצירת אנרגיה וזרימה רוחנית.
- סאמא ודה (ספר השירים): ידועה כספר השירים, סאמא ודה מכילה מזמורים המוקדשים לאלים ומבצעים בטקסים דתיים.
- אטהארה ודה (ידע כהן האש): מתמקדת במיסטיקה, כישוף וידע כהן האש.
הוודות חולקו לשני חלקים עיקריים: בראמהאנים (המתארים את הטקסים והתודעה האינסופית) ואופנישאדות (המכונות גם ודנטות, המתארות את הפילוסופיה העמוקה של היוגה ומערכת האמונות שמאחוריה). בתקופה זו הונחו היסודות לתורות הפילוסופיות של סנקיה, יוגה וטנטרה, שהשפיעו רבות על עיצוב מסורות היוגה.
2 פילוסופיית עיקריות : הסאנקיה והודנטה
הסאנקיה היא אחת מהפילוסופיות העתיקות בהודו ומספקת את הבסיס לתיאוריית היוגה. לפי הסאנקיה, כל חי מורכב משני חלקים:
- פראקריטי: הבסיס החומרי של הטבע, המורכב משלוש גונות:
- סטווה: טוהר ואור (לבן).
- ראג’אס: פעילות ואנרגיה (אדום).
- טאמאס: כבדות, סטטיות ואפלה (שחור).
- פורושה: התודעה הטהורה והנצחית, שהיא נפרדת מהפראקריטי.
סאנקיה היא אחת משש האסכולות הפילוסופיות המרכזיות בהינדואיזם, והיא מתארת את היקום כמורכב מ-24 אלמנטים בסיסיים. האלמנטים כוללים את החומר הגשמי (פראקריטי) והמודעות הטהורה (פורושה). על פי הסאנקיה, היקום מתפתח כתוצאה מאינטראקציה בין הפראקריטי והפורושה. הפראקריטי היא החומר הקדמון שממנו נובעים כל האובייקטים והתופעות, ואילו הפורושה הוא העיקרון הרוחני, המודעות הלא-מותנית, הצופה על הבריאה אך לא משתתף בה. ההתפתחות של היקום מתרחשת כאשר הפורושה מזהה את עצמו בטעות עם הפראקריטי, מה שמוביל ליצירת האגו, החושים, ותפקודי המחשבה השונים, עד להופעת היקום המוכר לנו.
ודנטה, לעומת זאת, מציגה גישה אחדותית שמתארת את המציאות כיחידה אחת, שבה כל מה שקיים הוא ביטוי של הברהמן, המציאות האולטימטיבית. לפי ודנטה, הברהמן הוא המקור לכל הקיים, וכל התופעות הן התגלמות של המציאות האחת הזאת. האטמן, הנשמה האישית של כל יצור חי, נתפסת כלא נפרדת מהברהמן אלא כחלק ממנו. המטרה העליונה ביוגה ובתורה זו היא ההכרה באחדות זו, שבה הפרט מזהה את עצמו לא כישות נפרדת אלא כחלק בלתי נפרד מהברהמן, וכך משיג שחרור (מוקשה) מהמעגל של לידה מחדש וסבל.
יוגה במצרים העתיקה
מצרים העתיקה נקראה כם וכשחוזרים לסיפורים שבכתביה נגלים לעולם מלא מיסטיקה.
מלמדים שהכוהנים הגדולים של אלטנטיס עברו לכם כאשר מי הים עלו והטביעו את העיר. בכם הם הקימו תרבות חדשה, בנו את הפירמידות וייסדו את בית הספר למיסתורין בו אנשים נבחרים הפכו לחניכים שחייהם היו מוקדשים להתפתחות רוחנית. החניכים היו לומדים לשלוט על מרכזי האנרגיה השונים (צ’אקרות) בתרגולים וחניכות רוחניות שהיו עוברים במקדשים שלאורך הנילוס. במקדשים ובכתבים של מצרים אפשר לראות תיאורים של תנוחות יוגה, מודרות ומדיטציות שמזכירות את היוגה שהגיעה מהמזרח. לפי הסיפורים של כהני אטלנטיס, מכם עברה החוכמה והתפרשה בנקודות אנרגיה שונות בעולם, בניהן מקסיקו והרי ההימלאיה.
הקרייה יוגה ובאבאג’י
במקומות שונים אפשר לשמוע על באבאג’י, יוגי שמלווה את האנושות באלפי השנים האחרונות, מעביר ידע ואת לימודי הקרייה יוגה. אפשר לקרוא על באבאג’י בספרים שונים כמו “המרכבה”, “אוטוביוגרפיה של יוגי” ומקומות נוספים, ויש גם אנשים שעושים וידיאויים על הפגישות שלהם איתו. באבאג’י העביר את לימודי היוגה ללהירי מהאסשיה שהעביר אותם לסוואמי שרי יוקטטסשווה שהעביר אותם לפראמאהנסה יוגננדה. יוגנדדה הביא את הקרייה יוגה למערב במאה הקודמת והקים את אגודת Self Realization Fellowship שמלמדת בכל העולם.
התקופה הפוסט וודית או תקופה האופנישאדות (600-200 לפנה”ס)
במהלך התקופה הפוסט-וודית, נכתבו האופנישדות והאפוסים הגדולים כמו ה”מהאבהארטה” וה”ראמאיאנה“, שכללו פילוסופיה יוגית עמוקה. טקסטים אלו מהווים את הבסיס לתרגול היוגה המסורתי עד היום. ה”בהגווד גיטה“, שהיא חלק מהמהאבהארטה נחשבת להיות הכתב הכי קדוש ומהותי של היוגה ובו מוצגים ארבעת סוגי היוגה המסורתיים:
1. קארמה יוגה (יוגת הפעולה)
זרמים מרכזיים: התנדבות, פעילויות חברתיות.
מאפיינים: שירות ללא אנוכיות, עשייה לשם עשייה.
- ראג’ה יוגה (יוגת המלכים)
זרמים מרכזיים: קריה יוגה, האטה יוגה.
מאפיינים: מודרות, פראניאמה, מדיטציה. - בהקטי יוגה (יוגת הדבקות)
זרמים מרכזיים: ואישנביזם, שיבאיזם, שאקטיזם.
מאפיינים: טקסים דתיים, שירת מנטרות, תפילות, פולחני אהבה לאל. - ג’נאנה יוגה (יוגת הידע)
זרמים מרכזיים: וודאנטה, סאנקיה.
מאפיינים: לימוד כתבים קדושים, מדיטציה על האמת העליונה.
כתבי פטאנג’לי והיוגה סוטרות
אחד הכתבים המרכזיים בהיסטוריה של היוגה הוא היוגה סוטרות של פטאנג’לי שתכתבו בערך במאה השנייה לפני הספירה. הטקסט מתאר את שמונת האיברים של היוגה, שמטרתם להוביל את המתרגל להארה ולשחרור תודעתי. מכאן מגיעה ההאטה יוגה שמשתמשת בעקרונות מסוגי היוגה המסורתיים כדי ליצור דרך מובנית יותר.
- מהות: טקסט פילוסופי המתאר את שלבי היוגה ואת הדרך להשגת סמהדי.
- מטרות: השגת קיוויאליה (חירות מוחלטת) על ידי השקטת תנודות התודעה.
- מבנה: 195 סוטרות מחולקות לארבעה פרקים – סאמאדי פאדה, סאדהנה פאדה, ויבהוטי פאדה וקאיווליה פאדה.
4 פרקי הסוטרות
- סמהדי – מצב תודעה גבוהה
- סדהנא – תרגול
- ויבהאטי – כוחות על (Sanskrit: सिद्धि siddhi)
- קיוואליה – התאחדות
8 איברי ההאטה יוגה:
- יאמה- אי אלימות, אמת, אי גניבה, אי היקשרות, פרישות.
- ניאמה- נקיון, הסתפקות, תרגול אישי והתפתחות, למידה, עיניים לאלוהים.
- אסאנה- תנוחות היוגה.
- פראניאמה – טיהור המינד ושליטה על פראנה באמצעות תרגילי נשימה.
- פראטיהארה– משיכת החושים והעברת המיקוד פנימה, מכאן מתחיל המסע היוגי.
- דהארנה- היכולת למקד את הריכוז באובייקט אחד, משהו או המחשבה.
- דיאהאנה- השגת מצב של מדיטציה.
- סמהדי- תודעת על. מושגת על ידי כך שהמתרגל המיומן מצליח לכוון את קרן הריכוז אל מעבר לעולם החומרי.
במקביל התפתחו גם הטנטרות והאירוודה
טנטרות הם כתבים שמתארים מסורת רוחנית שמתרכזת בחקר העקרונות והכוחות הפנימיים של האדם והיקום דרך שיטות יוגיות שונות. ההנחה הבסיסית של הטנטרה היא שהאדם יכול להשיג התעוררות רוחנית על ידי עבודה ישירה עם אנרגיות פנימיות ויכולת להתחבר עם העקרונות הקוסמיים. טנטרה מתמקדת באיחוד של הפולאריות השונות שבקיום—כגון הימין והשמאל, הגבר והאישה—כדי להביא להארה רוחנית. היא כוללת טכניקות כמו מדיטציה, תפילה, מנדלות, ותרגולים פיזיים שמטרתן להוביל את התלמידים לשחרור מהמאבקים הפנימיים והחיצוניים ולמימוש הפוטנציאל הרוחני שלהם.
הטנטרה מוכרת במערב בעיקר בשל הפרקטיקות המיניות שנלמדו כדרך להפתחות רוחנית.
אֵיוּרוֵּדָה
(Ayurveda) היא שיטת רפואה מסורתית מהודו שנוצרה במקביל ליוגה, והיא מקשרת את הבריאות הפיזית עם הרוחנית והנפשית. אֵיוּרוֵּדָה נבנית על עקרונות שמזוהים עם חמישה יסודות עיקריים (אדמה, מים, אש, אוויר, ואתר), ושישה עקרונות שונים המשפיעים על מצב הבריאות של האדם. עיקרון מרכזי באֵיוּרוֵּדָה הוא האיזון בין שלוש הדושות, או טיפוסי הגוף: ואטה, פיטה, וקאפא, כדי לשמור על הבריאות הטבעית ולמנוע מחלות. אֵיוּרוֵּדָה מחפשת להבין את הפרט והמצבים הפיזיים, הנפשיים והרוחניים שלו כדי להעניק לו את הטיפול המתאים ביותר, ולכן היא משתלבת היטב עם פרקטיקות יוגיות ומדיטטיביות להגעה למצב של איזון והרמוניה.
אם ביוגה לומדים איך לעשות את כל אורח החיים, נקיון, בריאות מצבי תודעה והכל על ידי הגוף והתרגול, כאן לומדים איך לשמור על הבריאות ואורח החיים גם על ידי צמחים וטקסים.. רפואה מסורתית : שינה, תזונה צמחי מרפא, תרגילי יוגה, מדיטציה שמנים מגע..
מטרת האיוורוודה היא לשמור על איזון בין הדושות באמצעות אורח חיים בריא, תזונה מותאמת אישית, צמחי מרפא, וטיפולי גוף ונפש כמו יוגה, מדיטציה, ועיסויים. השיטה כוללת גם פרקטיקות ניקוי וטיהור המסייעות להוציא רעלים מהגוף ולחדש את האנרגיה.
3 הדושות:
- קאפא דושה- אדמה ומים
- פיטה דושה- אש
- ואטה דושה- אוויר ואתר, חלל פראנה
בודהה והתרומה הבודהיסטית
הבודהה, הידוע גם כגאוטמה בודהה או סידהארתה גאוטמה, נולד כנסיך בשנת 600 לפני הספירה. בגיל 29, לאחר שנחשף לסבל האנושי בצורת מחלה, זקנה ומוות, עזב את חיי הפאר בארמון, את אשתו ואת בנו, ויצא למסע רוחני במטרה למצוא את הדרך לשחרור מסבל. לאחר שפגש שני יוגים וניסה תחילה שיטות סגפניות קיצוניות אך הבין שהן לא מובילות להארה, הוא התיישב מתחת לעץ הבודהי בפאדמה אסאנה והחליט לא לקום עד שיקבל הארה. לאחר לילה של מדיטציה עמוקה, הוא השיג הארה והפך לבודהה, ה”נאור”. הבודהה גילה את ארבע האמיתות הנאצלות: האמת של הסבל (דוקהה), האמת של מקור הסבל (טהאנה), האמת של סיום הסבל (נירוודה), והאמת של הדרך המובילה לסיום הסבל (הדרך האמצעית או הדרך הנאצלת שמונה החלקים). דרך זו כוללת עקרונות של חוכמה, מוסר, ומשמעת מנטלית, כגון ראיה נכונה, כוונה נכונה, דיבור נכון, פעולה נכונה, פרנסה נכונה, מאמץ נכון, תשומת לב נכונה, וריכוז נכון. הבודהה לימד את דרכו לאלפי תלמידים, שהפיצו את הלימודיו ברחבי הודו ולאחר מכן לשאר חלקי אסיה, ויצרו מסורת דתית ופילוסופית המעמיקה עד היום. הקיסר אשוק הטמיע את לימודי הבודהה בכל רחבי האימפריה שלו, והיא הייתה אימפריה שנוהגת בדרכי שלום ואי מלחמה ולא נכבשה במשך זמן רב, לא על ידי האנגולים ולא הבריטים. בהינדואיזם קיבלו את בודהה כגלגול של וישנו, והוא הביא לעולם את טכניקת הויפאסאנה, שנחשבת לאחת הטכניקות הכי מתורגלות היום.
“הימנע מעשיית רע, עשה טוב, וטהר את המחשבות שלך.”
יוגה מתחילת הספירה והלאה
לאחר תקופת הסוטרות של פטנג’לי, היוגה החלה להתפתח לכיוונים חדשים, כאשר כל מסורת תרמה להתפשטותה ולגיוונה. בימי הביניים, נכתבו טקסטים מרכזיים אשר השפיעו על התפתחות היוגה המודרנית. אחד מהטקסטים החשובים ביותר הוא ה”האטה יוגה פרדיפיקה,” שנכתב במאה ה-15 על ידי סוואטמראמה. הספר הזה מהווה מדריך יסודי להאטה יוגה, והוא מתמקד בעיקר בתרגול גופני ונשימתי, כלומר, אסנות (תנוחות) ופראניאמה (שליטה בנשימה). הטקסט הזה הפך לאבן יסוד לכל שיטות היוגה הגופניות שהתפתחו לאחר מכן, והיה לו תפקיד מכריע בהפיכת היוגה לתרגול פיזי, כפי שהיא מוכרת במערב כיום.
במהלך התקופה המודרנית, היוגה הגיעה למערב דרך גורויים הודים שהביאו עימם את המסורת העשירה הזו. במאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20, גורויים כמו סוואמי ויווקננדה ופרמהנסה יוגאננדה הפיצו את התורה היוגית במערב, תוך דגש על הפן הרוחני והפילוסופי שלה.
בהמשך, גורו קרישנמצ’אריה נחשב למי שהביא לעולם את שיטות הוויניאסה יוגה והאשטנגה יוגה, שדגשו את הקשר ההדוק בין הנשימה לתנועה, והביאו את היוגה לפופולריות עצומה ברחבי העולם. תלמידיו של קרישנמצ’אריה, כמו פאטאבי ג’ויס וב.ק.ס. איינגאר, המשיכו לפתח את השיטות האלה והפכו אותם למרכזיות בתרגול היוגה המודרני. איינגאר יוגה, עם דגש על דיוק וביצוע נכון של התנוחות, ותרגול בעזרת אביזרים, הפכה לאחת מהשיטות הפופולריות ביותר.
בהמשך המאה ה-20, היוגה הפכה לפופולרית מאוד במערב, והתרגולים הגופניים שלה אומצו על ידי מיליוני אנשים כחלק משגרת הבריאות והכושר שלהם. עם זאת, היוגה נשארה נאמנה לשורשיה, ותלמידים רבים ממשיכים לגלות בה את הפן הרוחני והפילוסופי, המציע דרך חיים של התפתחות אישית ורוחנית.
פרקטיקות היוגה
היוגה מורכבת מהרבה מאוד פרקטיקות רוחניות הכוללות אורחות חיים, תפילות, טקסים, מנטרות, תפילות, קריות (ניקויים), מודרות (מחוות), אסאנות (תנוחות), פראניאמות (תרגילי נשימה), מדיטציות ועוד הרבה מאוד דברים. כאן תוכלו לראות איך הפרקטיקות באות לידי ביטוי.
אסאנות- תרגול תנוחות פיזיות
אסאנה היא ‘תנוחה’ ומשמעותה היא ‘יציבה נינוחה’. זאת אומרת שהמהות של תנוחות היא להימצא במצב נוח שאפשר להישאר בו הרבה זמן כדי להגיע למצב מדיטטבי. בגלל זה רוב תנוחות היוגה העתיקות והעיקריות הן תנוחות של ישיבה ולא של מאמץ. תנוחות רבות מתוך התרגולים עוזרות להכין את הגוף לישיבה ממושכת בתנוחות מדיטטיביות. באסאנות שומרים על מיקוד (דרישטי) לכיוון קצה האף, העין השלישית או נקודה אחרת.
את האסאנות אפשר לחלק לכמה מישורים, היום הרבה אנשים מכירים אותם כספורט, דרך לשמור על הגוף ולהפעיל את השרירים והרבה אנשים הולכים לשיעורי יוגה בשביל להרגיש בעיקר שהגוף עבד, זה הפן הכי פשוט. מעבר לזה, תרגולי היוגה עובדים על הזרימה של הפראנה בגוף. למנחים הספציפיים יש איכויות שמשפיעות על זרימת האנרגיה, אנחנו חוסמים את הזרימה במקום אחד והפותחים אותה במקום אחר, מפעילים אזורים מסויימים ומניחים את הגוף בצורה שבה האנרגיה תזרום לאן שרוצים. בצורה היותר עדינה, אנחנו פותחים חסמים בנדים (תעלות אנרגיה) ובצ’אקרות ולבסוף מכוונים את את האנרגיה מהצאקרה התחתונה דרך עמוד השדרה לצאקרות העליונות, מה שנקרא להעיר את הקונדליני. במצב הזה שפרץ אנרגיה זורם מהגוף למוח, כנראה שמה שקורה שם זה שבלוטת האצטרובל מפיקה DMT והאדם חווה שינויים במצב התודעה, אולי פתיחה של העין השלישית, אולי יציאה מהגוף, קליטת תדרים שונים ונפתח למידע ולחוכמה שאנחנו לא חשופים אליהם בחיי היום יום.
באופן כללי, כשמתרגלים אפשר לתרגל למטרות שונות. במידה והמטרה היא לחזק את הגוף אז אפשר להתאמץ ולעבוד הרבה עם השרירים, אבל במידה ורוצים לתרגל בשביל להזרים את האנרגיה בצורה נכונה ובשביל התפתחות רוחנית, אז הדגשים יכולים להשתנות מאוד. אני לדוגמא לומד הוראת יוגה אצל חן גורוביץ’ מורה נפלאה שחיה את עולם היוגה כבר עשרות שנים ובזכותה עברתי שינויים גדולים בתרגול ונפתחו לי ערוצי ארגיה שקודם היו חסומים. לדוגמא בהרבה מהתנוחות בזמן שאני שומע המקומות שונים דגש על מאמץ וכיווץ השרירים, כאן אני חוקר איך להיות בתנוחה ולהרפות את השרירים ככל שניתן, השרירים הם תעלות אנרגיה, עוברים בהם נדים ואם אנחנו מכווצים אותם זה כאילו לוחצים על צינור מים ויש שינויים בזרימת האנרגיה.
סוגי תנוחות
תנוחות היוגה (אסנות) מחולקות למספר קטגוריות, כאשר לכל אחת מהן מטרות ספציפיות והן מותאמות להיבטים שונים של הגוף והתודעה.
- תנוחות עמידה- תנוחות עמידה מחזקות את שרירי הרגליים, מפתחות יציבות, שיווי משקל וגמישות, ומגייסות את הגוף כולו לעבודה מתואמת. הן מחזקות את הליבה, משפרות את זרימת הדם ומגדילות את יכולת הנשימה. תנוחות אלו גם מסייעות בהכנת הגוף לתנוחות מאתגרות יותר, תוך יצירת בסיס איתן לתרגול כולו.
- תנוחות ישיבה- תנוחות ישיבה מרגיעות את הגוף והנפש, ומקדמות תודעה מדיטטיבית. הן מעודדות יציבות פנימית וריכוז, ומסייעות בפיתוח גמישות באגן ובגב. תנוחות אלו משמשות לעיתים קרובות גם להארכת עמוד השדרה, להגברת הגמישות במפרקי הירך, ולהכנה לתרגול נשימה ומדיטציה.
- תנוחות כפיפה קדימה- תנוחות כפיפה קדימה מותחות את שרירי הגב, הרגליים והירכיים, מסייעות בשחרור מתח ובאיזון מערכת העצבים. תנוחות אלו מקדמות הרפיה עמוקה, מגבירות את זרימת הדם לאזור הראש ומסייעות בהרגעת הנפש. הן מחזקות את מערכת העיכול, מפחיתות מתח, ומקדמות תחושת שלווה והתכנסות פנימית.
- תנוחות הקשתה אחורה- תנוחות הקשתה אחורה פותחות את בית החזה, מחזקות את הגב ומגמישות את עמוד השדרה. הן מעוררות את הגוף, מגבירות את האנרגיה הפנימית ומשפרות את הקיבולת הנשימתית. תנוחות אלו גם משפרות את היציבה, מאזנות את האנרגיות הזכריות והנקביות, ומעניקות תחושת עוצמה וביטחון.
- תנוחות פיתול- תנוחות פיתול משחררות את עמוד השדרה, משפרות את הגמישות ומסייעות בניקוי רעלים מהגוף. הן מעוררות את מערכת העיכול, מעודדות זרימת דם חדשה לאיברים הפנימיים, ומשחררות מתח משרירי הגב והכתפיים. תנוחות אלו מסייעות בהגברת המודעות הפנימית וביצירת תחושת רעננות וחידוש.
- תנוחות הפוכות- תנוחות הפוכות מגבירות את זרימת הדם למוח, משפרות את התפקוד המנטלי, ומחזירות את האיזון למערכת הגוף. הן מזרימות פראנה לצ’אקרות העליונות ותורמות להשגת מטרת היוגה הראשונית. הן מפחיתות נפיחות ברגליים, מחזקות את הכתפיים והזרועות, ומקדמות מודעות פנימית גבוהה יותר. תנוחות אלו מעודדות זרימה חלקה של פראנה, מפחיתות מתח וחרדה, ומקדמות הרפיה ושקט נפשי עמוק.
תנוחות היוגה מההאטה פרדיפיקה
4 התנוחות העיקריות לפי ההאטה יוגה פרדיפיקה:
סידהאסנה (Siddhasana) – תנוחת המושלם: משמשת לתרגול מדיטציה ומביאה ליציבות גופנית ומנטלית, נחשבת לתנוחה חשובה להשגת שליטה בתודעה.
פדמאסנה (Padmasana) – תנוחת הלוטוס: מפתחת ריכוז, שלווה פנימית, ויציבות נפשית, מאפשרת זרימת פראנה חופשית בגוף.
סימאסנה (Simhasana) – תנוחת האריה: מחזקת את הגרון והקול, מסייעת בשחרור מתחים וחרדות, משפרת את תפקוד מערכת הנשימה.
בהדרסנה (Bhadrasana) – תנוחת החסיד: מפתחת כוח פנימי ומקדמת יציבות פיזית ומנטלית, נועדה לתמוך בתרגול מדיטציה ממושכת.
התנוחות הבאות בחשיבותן לפי ההאטה יוגה פרדיפיקה:
סווסטיקאסנה (Svastikasana – स्वस्तिकासन)
שבו ברגליים שלובות כך שכפות הרגליים יישארו בין הירכיים והשוקיים. שמרו על הגב ישר וידיים מונחות על הברכיים.גומוקאסנה (Gomukhasana – गोमुखासन)
שבו כאשר אחת הרגליים מונחת על הירך השנייה והרגל השנייה מתחת לירך הנגדית. שלבו את הידיים מאחורי הגב.ויראסנה (Virasana – वीरासन)
שבו כאשר הרגליים מונחות על הקרקע משני צידי הישבן, והברכיים נוגעות יחד. שמרו על הגב זקוף וידיים על הברכיים.קורמאסנה (Kurmasana – कूर्मासन)
שכבו על הבטן, פתחו את הרגליים רחב ככל האפשר, והאריכו את הזרועות קדימה, מתחת לרגליים. שמרו על הגוף קרוב לקרקע.קוקוטאסנה (Kukkutasana – कुक्कुटासन)
שבו בתנוחת הלוטוס, הכניסו את הידיים בין הירכיים והשוקיים, ולאחר מכן הרימו את הגוף מהקרקע תוך שמירה על יציבות.אוטקאטאסנה (Utkatasana – उत्कटासन)
עמדו עם הרגליים מפוסקות מעט, כופפו את הברכיים כאילו אתם יושבים על כיסא דמיוני, והאריכו את הידיים קדימה.דנדהאסנה (Dandasana – दण्डासन)
שבו עם רגליים ישרות קדימה, הצמידו את כפות הרגליים יחד והאריכו את עמוד השדרה כלפי מעלה, תוך שהידיים מונחות לצידי הגוף.שאימהאסנה (Saimhasana – सैम्हासन)
שבו על הברכיים, האריכו את הידיים קדימה והניחו את כפות הידיים על הקרקע, ולאחר מכן הישענו קדימה כך שהפנים יגיעו קרוב לקרקע.בדראסנה (Bhadrasana – भद्रासन)
שבו ברגליים מקופלות כך שכפות הרגליים צמודות זו לזו, וידיים מונחות על הברכיים. שמרו על גב ישר וראש זקוף.מקאראסנה (Makarasana – मकरासन)
שכבו על הבטן, הניחו את הראש על הידיים המוצלבות, והרפו את הגוף כולו.גוֹדראסנה (Gaurasana – गौरासन)
שכבו על הבטן, הצמידו את הרגליים יחד והאריכו את הזרועות אחורה, תפסו את כפות הרגליים והרימו את הגוף כלפי מעלה.מטסיאסנה (Matsyasana – मत्स्यासन)
שכבו על הגב, כופפו את הברכיים, והניחו את כפות הידיים מתחת לישבן. הרימו את החזה כלפי מעלה והישענו על מרפקים.פדמאסנה (Padmasana – पद्मासन)
שבו עם רגליים משולבות בתנוחת הלוטוס, כפות הרגליים מונחות על הירכיים, גב זקוף, וידיים על הברכיים.מאיוּראסנה (Mayurasana – मयूरासन)
שכבו על הבטן, הכניסו את הידיים מתחת לבטן והרימו את הגוף מהקרקע, כך שרק כפות הידיים והבהונות ייגעו בקרקע.שוואסנה (Shavasana – शवासन)
שכבו על הגב, הרפו את כל הגוף, רגליים וידיים פרושות מעט, ועצמו את העיניים לנשימות רגועות.
פראנאימות
טיהור המינד ושליטה על תנועת הפראנה בגוף.
כאן לומדים תרגילי נשימה שתורמים להעיר את האנרגיה, להרגיע אותה, לאזן בין הצד הנקבי והזכרי ועוד.. יש מורים שמלמדים שפראנה נעה בגוף ביחד עם מולקולת החמצן. בתרגולים שונים, כמו גם במדיטציה נכנס האלמנט של קומבקות, עצירות נשימה. עם העמקה בתוך התרגול אפשר לשים לב איך לפעמים הנשימה נעצרת באופן ספונטני ומגיע רוגע גדול. אישית, זה אחד מהחלקים שאני יותר נהנה מהם בתרגול שלי.
8 פראניאמות מההאטה פרדיפיקה
סורהא בדהי (Surya Bheda, सूर्यभेद: נשמו עמוק דרך הנחיר הימני, תוך שאתם סוגרים את הנחיר השמאלי עם האצבע. עיצרו את הנשימה תוך סגירת שני הנחיריים והחזיקו ככל שניתן ללא מתח. שחררו את הנשימה בעדינות דרך הנחיר השמאלי. חזרו על התרגול מספר פעמים. תרגול זה ממריץ את הגוף ומחמם אותו, ולכן חשוב לבצע אותו בזהירות.
אוג’אי (Ujjayi, उज्जायी):
נשמו פנימה דרך שני הנחיריים, תוך יצירת צליל גרון קל. עצרו את הנשימה והחזיקו אותה לכמה שניות. שחררו בעדינות דרך האף תוך שמירה על אותו צליל גרון. תרגול זה משפר את הריכוז ומסייע בהרגעת הגוף והנפש.
סיטלי (Sitali, शीतली):
שלפו את הלשון מהפה וגלגלו אותה לצינור קטן. נשמו עמוק דרך הלשון הגלולה, כשהאוויר מתקרר כשהוא עובר על הלשון. עצרו את הנשימה לכמה שניות, ואז נשפו דרך האף. תרגול זה מצנן את הגוף ומסייע בהפחתת חום פנימי.
סיטקרי (Sitkari, शीतकारी):
שחררו את הלשון וקפלו את השפתיים לאחור כך שהשיניים העליונות והתחתונות נוגעות זו בזו. נשמו פנימה דרך השיניים, תוך יצירת צליל דמוי שריקה. עצרו את הנשימה ושחררו בעדינות דרך האף. תרגול זה מרענן את הגוף ומרגיע את הנפש.
בהסטיקה (Bhastrika, भस्त्रिका):
שבו בנוחות והתחילו בנשימות מהירות וחזקות דרך האף, תוך שחרור הבטן פנימה והחוצה בקצב מהיר. המשיכו לנשום במהירות כזו למספר שניות ולאחר מכן עצרו את הנשימה. נשפו בעדינות דרך האף. תרגול זה ממריץ את הגוף, מעלה את רמות האנרגיה ומשחרר חום פנימי.
בהרמרי (Bhramari, भ्रामरी):
שבו בתנוחה נוחה, הכניסו את האצבעות לאוזניים כך שהן סותמות את פתח האוזן. נשמו עמוק דרך האף ואז נשפו בעדינות, תוך שאתם מפיקים צליל נמוך ועמוק כמו של דבורה מזמזמת. המשיכו להפיק את הצליל עד שהנשיפה מסתיימת. תרגול זה מרגיע את המוח, מפחית מתח ומשפר את הריכוז.
מורצ’ה (Moorchha, मूर्च्छा):
שבו בנוחות, קחו נשימה עמוקה דרך האף, עצרו את הנשימה לכמה שניות תוך שמירה על הרפיה בגוף, ואז נשפו בעדינות דרך האף. תרגול זה יוצר תחושת אקסטזה פנימית ומרגיע את הנפש, אך יש לבצע אותו בזהירות ובהדרגה.
פלביני (Plavini, प्लाविनी):
שאפו אוויר בצורה מתמשכת, מלאו את הריאות עד הסוף ושמרו על נשימה זו ככל שתוכלו מבלי לנשוף. אפשרו לגוף לצוף קלות אם נמצאים במים. שחררו את האוויר באיטיות דרך האף. תרגול זה נחשב מתקדם ואינו מתאים למתחילים.
המודרות מההאטה פרדיפיקה
-
מהא-מודרה (Maha Mudra, महा मुद्रा):
שבו עם רגל אחת מושטת קדימה והשנייה מקופלת כך שהעקב נוגע בפרינאום. כופפו את גופכם קדימה ואחזו את הבוהן של הרגל המושטת בשתי הידיים. תוך כדי נשימה, הרימו את הראש כלפי מעלה, עצרו את הנשימה למשך מספר שניות ולאחר מכן נשפו. חזרו על התרגול עם הרגל השנייה. מודרה זו מסייעת בהכוונת הפרנה בגוף ומעודדת התפתחות רוחנית.
-
מהא-בנדהה (Maha Bandha, महा बन्ध):
שבו בתנוחה נוחה, הביאו את הרגל השמאלית כך שהעקב נוגע בפרינאום והרגל הימנית מקופלת כך שהעקבים נוגעים יחד. עצרו את הנשימה תוך כדי סגירת הסנטר אל בית החזה ולחיצה על אזור הפרינאום. החזיקו את הנשימה למשך מספר שניות ולאחר מכן נשפו בעדינות. מודרה זו מסייעת באיזון מערכת העצבים ובתיעול האנרגיה בגוף.
-
מהא-וֵדה (Maha Vedha, महा वेध):
לאחר ביצוע מהא-בנדהה, שבו בתנוחה זקופה, ושמרו על העקבים במגע עם הפרינאום. לחצו בעדינות על הקרקע עם הידיים והרימו את הגוף מעט כלפי מעלה תוך כדי עצירת הנשימה. לאחר מכן, נשפו בעדינות ושחררו את הגוף בחזרה לקרקע. מודרה זו מעודדת התעוררות אנרגטית.
-
קֶהצ’רי (Khechari Mudra, खेचरी मुद्रा):
גלגלו את הלשון כלפי מעלה ואחורה כך שתיגע ברקמה הרכה בחלק האחורי של חלל הפה. ככל שמתאמנים, ניתן לנסות להכניס את הלשון לתוך חלל האף הפנימי. שמרו על מצב זה תוך כדי נשימה טבעית. מודרה זו מסייעת בהארכת החיים ובהתפתחות רוחנית.
-
שאמבְהָוִי (Shambhavi Mudra, शम्भवी मुद्रा):
שבו בתנוחה נוחה, התמקדו בעין השלישית בין הגבות מבלי להניע את העיניים. שמרו על ריכוז שם למשך כמה דקות, תוך כדי נשימה רגועה. מודרה זו מסייעת בשקט נפשי ובהתפתחות רוחנית עמוקה.
-
וידהרי (Vidyadhari Mudra, विद्याधरी मुद्रा):
התמקדות במודרה זו היא על שליטה בנשימה דרך נחיר אחד בלבד, בדומה לטכניקות פראניאמה אחרות כמו סוריה בהדהי, אך עם התמקדות פנימית עמוקה יותר וריכוז על תיעול אנרגיה.
-
אג’אפה (Ajapa Mudra, अजपा मुद्रा):
שבו בנוחות והתמקדו בנשימה הטבעית, תוך חזרה מנטלית על המילים “סוֹ-הָם” עם כל שאיפה ונשיפה. המודרה הזו מעודדת ריכוז ומודעות עצמית עמוקה.
-
פאדמאסאנה (Padmasana, पद्मासन) – בתנוחה זו נבצע את שאמבהוי מודרה:
שבו בתנוחת הלוטוס (פאדמאסאנה), התמקדו בעין השלישית, ושמרו על תנוחה יציבה ללא תנועה. המודרה מסייעת ביציבות מנטלית ובריכוז עמוק.
-
יוני מודרה (Yoni Mudra, योनिमुद्रा):
שבו בתנוחה נוחה, עצמו את העיניים, סגרו את האוזניים עם האצבעות ואת העיניים עם האגודלים. נשמו עמוק ושמרו על ריכוז פנימי. מודרה זו מסייעת בשקט נפשי ובהתחברות למקור הפנימי.
-
מעבירה מודרה (Viparita Karani Mudra, विपरीत करणी मुद्रा):
שכבו על הגב והרימו את הרגליים כלפי מעלה, תוך שמירה על זווית ישרה עם הגוף. תמכו בגב עם הידיים ושמרו על יציבות. המודרה מעודדת זרימת אנרגיה לכיוון הראש ומשפרת את הריכוז וההתחדשות האנרגטית. ואג’רולי מודרה (Vajroli Mudra, वज्रोली मुद्रा):
שבו בתנוחה נוחה, התרגלו לעצור את זרם השתן באופן רצוני כדי לחזק את שרירי רצפת האגן. לאחר שהשליטה הזו מתורגלת היטב, הכיווצו את שרירי הפרינאום במהלך מדיטציה או פראניאמה. מודרה זו מסייעת בשליטה באנרגיה המינית ובתיעול שלה להתפתחות רוחנית.שאקטי צ’אלני מודרה (Shakti Chalana Mudra, शक्ति चालनी मुद्रा):
שבו בתנוחת סידהאסנה (Sidhasana), שמרו על הרגליים כך שהן לוחצות את הפרינאום, ואז משכו את שרירי הפרינאום פנימה תוך כדי עצירת הנשימה. שמרו על יציבות ופוקוס תוך כדי תרגול זה. מודרה זו מסייעת בהנעת אנרגיית הקונדליני דרך הנאדים (ערוצי האנרגיה) לכיוון מעלה בעמוד השדרה, ועוזרת להפעיל את הצ’אקרות הגבוהות.טדאגי מודרה (Tadagi Mudra, तडागी मुद्रा):
שבו בתנוחת לוטוס או ישיבה אחרת עם גב ישר. שאפו אוויר ומלאו את החזה בנפח מלא, ואז רוקנו את הבטן פנימה כך שתיווצר תחושה של חלל ריק בבטן התחתונה, כמו גומה. שמרו על נשימה רגועה תוך כדי שמירה על התנוחה הזו למשך מספר שניות. מודרה זו מסייעת בטיהור האיברים הפנימיים ובחיזוק מערכת העיכול.
הקריות מההאטה פרדיפיקה
טראטקה (Trataka, त्राटक):
שבו בנוחות מול נר דולק או נקודה קבועה על הקיר. התבוננו בלהבה או בנקודה ללא מצמוץ עד שהעיניים מתחילות לדמוע. לאחר מכן, עצמו את העיניים והתמקדו בתמונה המנטלית שנשארה בעין הפנימית. תרגול זה משפר את הריכוז ומנקה את העיניים.נֶטי (Neti, नेति):
מלאו קנקן קטן במים חמימים עם מעט מלח. הכניסו את הפיה של הקנקן לאחד הנחיריים, הטו את הראש לצד הנגדי כך שהמים יזרמו דרך הנחיר השני. חזרו על הפעולה בנחיר השני. תרגול זה מנקה את מעברי האף ומסייע בנשימה חופשית.דָאוּטי (Dhauti, धौती):
שתו מים פושרים בכמות גדולה, ואז גירו את הגרון כדי להקיא את המים החוצה. תרגול זה מנקה את הקיבה ומסייע לעיכול תקין. ישנם סוגים נוספים של דאוטי הכוללים ניקוי פנימי נוסף עם בד גזה מיוחד (ואסטרה דאוטי).נָאולי (Nauli, नौलि):
עמדו בתנוחת עמידה עם הרגליים ברוחב האגן, שבו מעט, והניחו את הידיים על הירכיים. כווצו ושחררו את שרירי הבטן כך שהשרירים נעים מצד לצד בתנועה סיבובית. תרגול זה מחזק את שרירי הבטן ומשפר את העיכול.באסטי (Basti, बस्ति):
שבו במים רדודים ונסו למשוך את המים פנימה דרך פי הטבעת תוך כדי הרפיית השרירים. שחררו את המים לאחר מספר שניות. תרגול זה מנקה את המעיים ומסייע לעיכול בריא.קפלאבהטי (Kapalabhati, कपालभाति):
שבו בתנוחה נוחה ונשפו במהירות ובכוח דרך האף תוך כדי כיווץ מהיר של הבטן. השאיפה מתרחשת באופן פסיבי בין נשיפות. המשיכו בתרגול למשך מספר דקות. תרגול זה מנקה את הריאות, ממריץ את מערכת הנשימה, ומביא ריכוז ושקט נפשי.אג’ראנה דאוטי (Agnisara Dhauti, अग्निसार धौती):
עמדו עם הרגליים ברוחב הכתפיים, כפפו מעט את הברכיים והניחו את הידיים על הירכיים. שאפו עמוק, ואז נשפו ושאפו את הבטן פנימה והחוצה במהירות מספר פעמים תוך כדי החזקת הנשימה. תרגול זה ממריץ את האש העיכולית ומשפר את מערכת העיכול.ג’אלה נהטי (Jala Neti, जल नेति):
מדובר בסוג מתקדם יותר של נהטי, שבו לאחר תרגול נהטי רגיל עם מים, מבצעים שטיפה נוספת עם מים מתוקים כדי לשמור על מעברי האף פתוחים ונקיים מכל שאריות מלח או חומרים אחרים. תרגול זה מסייע בשמירה על דרכי הנשימה נקיות ובריאות.סוטרה נהטי (Sutra Neti, सूत्र नेति):
הכניסו בעדינות חוט דק ונקי דרך אחד הנחיריים ומשכו אותו החוצה דרך הפה. לאחר מכן, משכו את החוט הלוך ושוב מספר פעמים. חזרו על הפעולה עם הנחיר השני. תרגול זה מסייע בניקוי מעברי האף ומשפר את הנשימה.וואמה דאוטי (Vamana Dhauti, वमन धौती):
שתו כמות גדולה של מים חמימים עם מעט מלח בבוקר על בטן ריקה. ברגע שהבטן מלאה, גירו את הגרון כדי להקיא את המים החוצה. תרגול זה מנקה את הקיבה ומשפר את העיכול והבריאות הכללית.משי-קה דהוטי (Mula Shodhana Dhauti, मूल शोधन धौती):
הכניסו אצבע משומנת בעדינות אל פי הטבעת ושפשפו את האזור הפנימי. תרגול זה עוזר בניקוי וחיזוק אזור פי הטבעת ומערכת העיכול התחתונה, ומשפר את הבריאות הכללית.גאג’קארני (Gajakarni, गजकर्णी):
שתו כמות גדולה של מים ולאחר מכן התכופפו קדימה כדי להקל על הפליטה המהירה של המים דרך הפה, בדומה לפעולה של פיל שמשתמש בחדקו כדי לשאוב מים ולפלוט אותם החוצה. תרגול זה מנקה את הקיבה ומשפר את העיכול ומערכת העיכול כולה.לָהו גומטרה (Lauka Shodhana Dhauti, लहू गोमूत्र):
תרגול זה כולל שתיית כמות קטנה של שתן פרה טרי על קיבה ריקה, מה שנחשב על פי המסורת כתהליך ניקוי חזק המסייע בניקוי וטיהור פנימי של מערכת העיכול ומערכת השתן.קאראני דהוטי (Karani Dhauti, करणी धौती):
תרגול מתקדם המערב תהליך מורכב של ניקוי פנימי. כולל הכנסת בד או חפץ מסוים דרך פי הטבעת ואז סילוקו בעדינות כדי לנקות את מערכת העיכול הפנימית.תרגולים אלו הם מתקדמים, ולכן מומלץ ללמוד ולבצע אותם תחת פיקוח של מורה מנוסה כדי להבטיח בטיחות ותועלת מירבית.
כתבי היוגה המרכזיים
המהאבארטה
המהאבאראטה הוא אחד מהאפוסים הגדולים והחשובים ביותר בספרות ההודית העתיקה ובמסורת ההינדית. זהו טקסט אפי רחב יריעה המספר את סיפור המאבק על השלטון בין שתי משפחות אצולה, הפאנדווים והקאורווים. הוא מכיל סיפורים מיתולוגיים, חוקים מוסריים, פילוסופיה, ותורות דתיות ורוחניות. הטקסט מתוארך לתקופה שבין 400 לפנה”ס ל-400 לספירה, ונכתב בסנסקריט.
מבנה המהאבאראטה ותוכנו
המהאבאראטה מורכב מ-18 פרקים (פרוואות), הכוללים כ-100,000 פסוקים, והופך אותו לאחד הטקסטים הספרותיים הארוכים ביותר בעולם. האפוס מתחיל בסיפור מקדים המסביר את מקורות הסכסוך בין הפאנדווים והקאורווים, שני ענפי משפחת קוּרוּ, ונמשך עד סוף המאבק הגדול בשדה הקרב של קורושטרה.
הבהווגד גיטה
הבהגווד גיטה, המכונה גם “שירת האל”, הוא אחד מהכתבים החשובים והמשפיעים ביותר במסורת ההינדית וביוגה. הוא מהווה חלק מהאפוס ההודי העתיק ה”מהאבהאראטה” (Mahabharata), ומורכב מדיאלוג בין הלוחם ארג’ונה לאל קרישנה, המופיע כנהג מרכבתו של ארג’ונה ומדריך רוחני.
מבנה הבהגווד גיטה ותוכנו
הבהגווד גיטה מחולק ל-18 פרקים הכוללים 700 פסוקים, שנכתבו בסנסקריט. כל פרק נקרא “יוגה” (Yoga), כלומר “הדרך” או “המשמעת”, ומציג גישה שונה לתרגול רוחני ולחיים. הדיון מתחיל בשדה הקרב של קורושטרה, שבו ארג’ונה נקרע בין חובתו כלוחם לבין החרדה המוסרית מפני הרג בני משפחתו וחבריו.
רעיונות מרכזיים בבהגווד גיטה
דהארמה (Dharma): הגיטה מדגישה את החשיבות של מילוי החובות האישיות (דהארמה) בהתאם למעמד החברתי ולמיקום בחיים. קרישנה מסביר לארג’ונה שחובתו כלוחם היא להילחם בקרב, ושעליו לעשות זאת בנחישות וללא היקשרות לתוצאות.
יוגה: הבהגווד גיטה מציגה ארבעה סוגי יוגה מרכזיים כדרכים להשגת אחדות רוחנית והבנת העצמי:
קארמה יוגה (Karma Yoga): יוגת הפעולה, הדוגלת בעשיית הפעולות ללא היקשרות לתוצאות.
בהאקטי יוגה (Bhakti Yoga): יוגת המסירות, המדגישה את הדבקות והאהבה לאל.
ג’נאנה יוגה (Jnana Yoga): יוגת הידע, המתמקדת בהבנה פילוסופית של הטבע האמיתי של המציאות.
ראג’ה יוגה (Raja Yoga): יוגת השליטה העצמית, הכוללת מדיטציה וטכניקות רוחניות לשיפור התודעה.
תודעה ותבונה (Atman ו-Brahman): הגיטה מלמדת על הטבע הנצחי והבלתי משתנה של הנשמה (Atman) ועל האחדות עם התודעה האוניברסלית (Brahman). קרישנה מסביר שהנשמה אינה נולדת ואינה מתה, והיא חסינה מפני השפעות פיזיות.
הראמאיאנה
הרמאיאנה היא אפוס הודי נוסף, שמתאר את סיפורו של ראמה, אוואטאר של האל וישנו, במסעו להציל את אשתו סיטה מידי המלך ראוונה. הטקסט הזה מדגיש ערכים של צדק, נאמנות ואומץ, ומהווה מודל לאידאלים מוסריים ורוחניים. זה סיפור ארוך שיצאו ממנו מסורות ותובנות רבות אבל בגדול מה שהייתי רוצה להגיד שיש שם תובנות על הדהארמה שלנו. ופה נדבר על קארמה ודהרמה-
המילה קארמה מתארת פעולה והיא מתייחסת לחוק הסיבה והתוצאה. זאת אומרת שכל דבר שאנחנו עושים יוצר שרשרת פעולות. עכשיו כשמסתכלים על הדרך של ההתפתחות הרוחנית ועל כך שכל שיעור ממשיך לחזור עד שנלמד אותו- אם פוגעים ויוצרים סבל אצל אחרים, הקארמה תגרום לנו לחוות את מה שילמד אותנו לא להתנהג בצורה הזאת. הקארמה היא גם האנרגיה שלנו, המחשבות והפעולות שלנו משפיעות על התדר שלנו ועל מה נשוב ומה נחווה. הפרק על המוות דיברתי על החשיבות של התודעה ברגע המוות, כשאנחנו עוזבים את הגוף אנחנו רק התודעה והיא התדר שלנו ומשפיעה ישירות על מה שנחווה אחרי המוות.
דהארמה
כל אדם נושא עימו את הדהרמה האישית שלו, שהיא התפקיד או הייעוד הייחודי לו בחיים. דהרמה אישית נוגעת לניהול חובותיו, מוסריו ותחומי האחריות המיוחדים לו, בהתאם למעמדו החברתי, גיל, מקצוע וסטטוס משפחתי.
הסוטרות של פטנג’לי
195 סוטרות (סוטרה=חוט), משפטים קצרים שמתארים את הדרך של ההאטה יוגה להארה. בטקסט זה פטנג’לי מתאר את שמונת האיברים של היוגה אשטנגה דרכם עובר החניך כדי להגיע למצב של תודעה עליונה- סמהדי.
- יאמה
- ניאמה
- אסאנה
- פראניאמה
- פראטיהארה
- דהארנה
- דיאהנה
- סמהדי
היאמה והניאמה הם עשרת הדברות של היוגי, עשה ואל תעשה.
יאמה:
- אי אלימות-
- אמת-
- אי גניבה-
- אי היקשרות-
- פרישות-
ניאמה:
- נקיון-
- הסתפקות-
- תרגול אישי-
- למידה-
- דבקות ברוח-
היוגה פרדיפיקה
האטה יוגה פרדיפיקה זהו טקסט פרקטי מהמאה ה-15 שמכיל תיאור מפורט של תרגולי האטה יוגה ואחד מהטקסטים המכוננים שמובילים את תרגולי היוגה כפי שאנו מכירים אותם. הוא מחולק לארבעה פרקים:
- אסנות: תנוחות הגוף, שמיועדות לחיזוק הגוף והכנתו למדיטציה.
- פראניאמה: תרגולי נשימה לשליטה באנרגיית החיים (פראנה).
- מודרות ובנדות: תנוחות ידיים ונעילות אנרגטיות, שמסייעות בתרגול הרוחני.
- סמהדי: מצב של התעלות רוחנית ומודעות עליונה.
מרגישים רצון להיות מורי יוגה בעצמכם? הצטרפו לקורס מורי היוגה של חן גורביץ’
הצטרפו לקהילה והישארו מעודכנים באירועים ותכנים חדשים
אהבתם את התוכן? שתפו אותו