צומות- כל מה שצריך לדעת
השלבים שהגוף עובר במהלך צום ארוך
צומות לסירוגין/אינטרוולים
דגשים לכניסה ויציאה מצומות
צום ארוך- הדרך היעילה ביותר לנקות את הגוף מרעלים
כאשר נעשה בצורה נכונה, צום יכול לעזור לנקות את הגוף ממחלות, כאבים, משקעים שהצטברו בגוף.
צום מחזק את המערכת החיסונית וגורם לעלייה באנרגיה ובריכוז.
כל מה שצריך לדעת על כוחו של הצום: פתיחת בריאות, בהירות וחיבור רוחני.
ברוכים הבאים לעולם המאיר עיניים של צום, תרגול שאומץ על ידי תרבויות שונות ומסורות רוחניות במשך מאות שנים. צום כרוך בהימנעות מרצון ממזון או סוגי מזון ספציפיים לתקופה מוגדרת. מעבר ליתרונות הגופניים שלו, צום מציע יתרונות נפשיים, רגשיים ורוחניים עמוקים. התכוננו לצלול למסע הטרנספורמטיבי של צום ולגלות כיצד הוא יכול לשפר את הרווחה הכללית שלכם.
1. יתרונות פיזיים: לצום הוכח כי יש השפעות חיוביות רבות על הגוף. במהלך צום, מערכת העיכול שלך מקבלת הפסקה, המאפשרת לה לנוח ולהחלים. זה יכול להוביל לעיכול משופר, רמות אנרגיה מוגברות וניקוי רעלים משופר. צום עשוי גם לתמוך בירידה במשקל, לווסת את רמות הסוכר בדם, להפחית דלקת ולקדם תיקון תאי.
2. בהירות ומיקוד נפשית: אנשים רבים המתרגלים צום מדווחים על בהירות ומיקוד נפשיים משופרים. על ידי מתן הפסקה לגוף שלך מהעיכול, המוח שלך יכול לתפקד בצורה יעילה יותר. צום נקשר לייצור מוגבר של גורם נוירוטרופי שמקורו במוח (BDNF), חלבון המקדם צמיחה של נוירונים חדשים ומשפר את התפקוד הקוגניטיבי. חווה בהירות נפשית מוגברת ושיפור ריכוז באמצעות צום.
3. קשר רגשי ורוחני: צום אינו רק הימנעות מאוכל; זה יכול להיות גם כלי רב עוצמה לצמיחה רגשית ורוחנית. על ידי הימנעות מהסחות דעת חיצוניות, אתה יכול לפנות פנימה ולטפח קשר עמוק יותר עם עצמך. צום יכול לעזור לך לקבל תובנה לגבי הרגשות, האמונות והדפוסים שלך, ומאפשר השתקפות אישית וגילוי עצמי. אנשים רבים מגלים שצום מקדם תחושת שלווה פנימית, איזון רגשי וחיבור רוחני.
4. אוטופגיה והתחדשות תאית: אחד ההיבטים המרתקים של צום הוא היכולת שלו להפעיל תהליך הנקרא אוטופגיה. אוטופגיה היא המנגנון הטבעי של הגוף של ניקוי עצמי וחידוש תאי. במהלך צום, הגוף שלך עובר למצב של אוטופגיה, שם הוא מתפרק וממחזר תאים וחלבונים פגומים. לתהליך זה יכולות להיות השפעות אנטי-אייג’ינג עמוקות, לשפר את בריאות הסלולר ולשפר את החיוניות הכללית.
5. שיטות צום שונות: ניתן לתרגל צום בדרכים שונות, המאפשרות גמישות על בסיס העדפות ומטרות אישיות. כמה שיטות צום פופולריות כוללות צום לסירוגין, שבו אתה מגביל את חלון האכילה שלך לפרק זמן מסוים בכל יום, וצום ממושך, הכולל הימנעות ממזון למשך זמן ארוך יותר, בדרך כלל 24 שעות או יותר. התנסה בשיטות צום שונות כדי למצוא את מה שהכי מתאים לך.
6. אמצעי זהירות והכוונה מקצועית: למרות שצום יכול להציע יתרונות רבים, חיוני לגשת אליו בזהירות ולחפש הדרכה מקצועית, במיוחד אם יש לך מצב בריאותי בסיסי או נוטל תרופות. התייעצות עם רופא או דיאטנית רשומה יכולה לעזור להבטיח שהצום בטוח ומתאים לצרכים הספציפיים שלך.
7. שיתוף במסע: צום הוא חוויה אישית, אבל זה יכול להיות גם מסע טרנספורמטיבי שיש לחלוק עם אחרים.
רוצה לקחת צעד קדימה, לרפא את הגוף ולשפר את הביצועים הפיזיים והמנטליים?
שילוב של צומות ארוכים באורח החיים, זו היא דרך מוכחת לשמור על ניקיון הגוף ולשפר את הבריאות. כדי לא לבלבל בין צום והרעבה כדאי להבין את ההבדלים, הרי שצום וגם הרעבה מבטאים אי אכילה. המילה צום מתייחסת לאי אכילה באופן יזום ולכן מקושרת לעולם תוכן חיובי.
הרעבה לעומת זאת, היא אי אכילה מסיבות שונות, עם קונוטציה שלילית כיוון שבמהלכה הגוף נכנס למצוקה כתוצאה ממחסור ברכיבים או צרכים נפשיים.
האופן המנטלי והנפשי שבו אנו נכנסים למצב של אי אכילה הוא משמעותי! אדם שנמנע מאוכל וחושב שהוא ירעב וימות, יהיה במצב של מצוקה והגוף יגיב בהתאם. מהצד השני, כניסה לצום באנרגיות חיוביות, ביטחון עצמי וידיעה שהצום יהיה קל יאפשרו לגוף להגיב בצורה מיטבית.
את העקרונות לכך אפשר למצוא בהסבר על התודעה.
תהליכי הגוף לאורך צום
0-2 שעות מתחילת הצום
רמת הסוכר בדם עולה כתוצאה מפירוק האוכל והגוף משתמש באנרגיה לפעולותיו. הלבלב מייצר אינסולין שמאפשר לגוף לאחסן את הגלוקוז העודף ולשמור אותו לשימוש מאוחר יותר.
2-5 שעות מתחילת הצום
איחסון האנרגיה העודפת מביא לירידה באמת הסוכר בדם בחזרה למצב שלפני האוכל. בשלב זה יש הרבה פעמים רצון לנשנש.
5-8 שעות מתחילת הצום
בשלב זה הרבה פעמים מתחילים להרגיש קצת רעב, זאת הבטן מזכירה לנו שלא אכלנו כבר כמה זמן. הגוף עדיין מעכל את הארוחה האחרונה ומשתמש במאגרי הגלוקוז בשביל אנרגיה.
8-10 שעות מתחילת הצום
בשלב זה הגוף מתחיל לסיים את מאגרי האנרגיה הזמינים (סוכר ופחמימות) שאוחסנו ומתחיל לעבור לשימוש מטבולי בשומן. בשלב זה מוגברת הצריכה הקלורית, ואפשר להגיד שכאן באמת מתחיל הצום.
10-12 שעות מתחילת הצום- שריפת שומן
הגוף מגיע לשימוש בסוף מאגרי האנרגיה הזמינים. הוא משדר על רעב ומי שלא רגיל לצומות יכול להרגיש עצבים ותנסמינים של גמילה, מי שרגיל לצום לא ירגיש את ההשפעות האלה. בשלב זה הגוף משחרר שומן לדם במקום האנרגיה הזמינה, מה שנקרא קטונים. הקטנוים גורמים לפחות דלקתיות מאשר האנרגיה הזמינה ותורמים לייצור של חלבון BNDF, הם תורמים ליכולות הקוגנטיביות, לעילייה באנרגיה ולשיפור הזיכרון.
12-18 שעות מתחילת הצום
הגוף “שורף” שומן בשביל אנרגיה, מה שנקרא קטוזיס. צריכת הקלוריות עולה והאנרגיה שמשתחררת לגוף נקייה יותר מאשר האנרגיה שמשתחררת ממאגרי אנרגיה זמינים, לכן בשלב משפיע לטובה על הבריאות ועוזר לריכוז.
18-24 שעות מתחילת הצום
שריפת השומנים עולה בכ-60% והגוף מתכונן להתחיל לנקות את התאים בגוף מהצטברות של פסולת.
24-48 שעות מתחילת הצום- התחדשות הגוף
ככל שממשיכים הצום הגוף נכנס למצב עמוק יותר של קטוזיס ומשתמש ביותר שומן לצורך הפקת אנרגיה, תהליך שתורם לבריאות הגוף. אחרי 24 שעות, הגוף מתחיל לפרק חומרים לא נחוצים שהצטברו בתאים כמו בקטריות, וירוסים ותאים פגומים, ולהחליף אותם בתאים חדשים. בצורה זו הגוף משתמש בפסולת על מנת לייצר אנרגיה, ובאותה אנרגיה על מנת לחדש את עצמו.
48-72 שעות מתחילת הצום
הגוף משחרר הורמוני גדילה הכמות של פי 5 מאשר מה שהיה משחרר בתחילת הצום. הורמוני הגדילה תורמים להתחזקות העצמות והשרירים, מפחיתים הצטברות שומן ותורמים לבריאות הכבד, הלב וכלי הדם.
72 שעות והלאה
הגוף נמצא בקמצב של קטוזיס עמוק, הוא ממשיך להנות מהיתרונות הקודמים, ומתחיל לפרק גם תאים פגומים במערכת החיסון, את אותם התאים הוא מחליף בתאים חדשים. בשלב זה הרעב יכול לחלוף, לפי האינדיבידואל זה לוקח בדרך כלל בין 3-5 ימים.
צום יבש לעומת צום עם שתיית מים
כשאנשים שומעים על צום ארוך ללא מים זה בדרך כלל גורם תחושת אי נעימות. חשוב להבין שלגוף שלנו יש הרבה נוזלים, רובנו רגילים כל הזמן לצרוך וכתוצאה כל הזמן להוציא, וקיים פחד שלא יהיו מספיק ויגרם מכך נזק. מי שצם יכול להיוודא לכך שכם לאחר מספר ימים ללא שתיית מים הגוף ממשיך לתת שתן, ולאורך הצום אפשר הרבה פעמים לראות את השתן נהייה נקי יותר ויותר, אז לא כדאי לדאוג סתם. כן חשוב להגיד שבצום בדרך כלל הפעילות היומיומית מאטה, ויש לשים לב שלא גיעים למצב של התייבשות. צום יבש הוא מאט יותר מאתגר אך מגביר את ההטבות הכרוכות בצום באופן כללי. זאת אומרת שאפשר לצום עם או בלי מים ולהגיע לאותם המצבים, רק בעצימות שונה. לפעמים משתמשים שצום יבש על מנת להגביר את היעילות ולהחלים ממחלה, או כדי להתחבר לפראנה.
צום לצורך צריכת פראנה
פעמים רבות התהליך ללמוד לצרוך פראנה כולל צום אחד או יותר. הזמן שלוקח ללמוד לצרוך פראנה יכול להיות אינדיבידואלי, וכל אדם יכול לעבור תהליך שונה,. כאשר עוברים תהליך מכוון עם מנטור יש גורמים שמכווינים ותורמים לזמן שיקח לאדם ללמוד להשתמש במנוע צריכת הפראנה. אדם יכול ללמוד לצרוך פראנה גם ללא צום, אך אז לא יגיעו לידי ביטוי בחייו יתרונות הצום. בדרך כלל, אחרי צום יבש (ללא נוזלים) של בין 3-4 ימים הגוף מתחיל לצרוך פראנה. אפשר להרגיש הרגשה נקייה של קלילות ואולי להרגיש אנרגיה זורמת בגוף ובראש.
המלצות כניסה לצום
כאשר לומדים לצום כדאי להקשיב לגוף ולהכין אותו. המשמעות של זה היא שלא מומלץ להתחיל מצום ארוך מדי, אלה להתחיל לשלב צומות בשגרה בצורה הדרגתית שתיתן לגוף להתרגל. לדוגמא, אפשר להתחיל לצום ל-24 שעות פעם בשבוע, ואחרי שהצום הזה מרגיש קל, לעבור לצום של 48 שעות פעם בשבוע. חשוב לשים לב למה שמתרחש בגוף במהלך הצום ולוודא שלא נוצר נזק.
בצום ארוך כדאי לבצע ניקוי מעיים כדי למנוע הצטברות רעלים בגוף.
המלצות יציאה מצום
יציאה מצום נעשית בהדרגה, ככל שהצום היה ארוך יותר כך יש לחזור לצריכה באופן יותר מדורג. אחרי צום של יום כיפור יש ארוחה גדולה ואף אחד לא מת מכך, אבל אחרי צום ארוך יותר של יומיים ומעלה כדאי להתחיל רק עם מים ובלגימות קטנות. בהתחלה הגרום הכנסה של שתייה לגרון תרגיש כמו מאמץ והגוף לא ירצה יותר ממעט. אחרי זה אפשר להתחיל לאט לאט לצרוך מיץ פירות או לאכול פרי בצורה איטית. מה שחשוב הוא הקשבה לגוף, לא להעמיס ולהכביד עליו.
צומות לסירוגין: דרך בריאה לרדת במשקל ולשפר את הבריאות
צומות לסירוגין הוא סוג של צום שבו מתפרקים לפרקי אכילה ופרקי צום. פרקי האכילה הם בדרך כלל 12-16 שעות, ופרקי הצום הם בדרך כלל 14-20 שעות.
צומות לסירוגין הוא דרך יעילה לרדת במשקל. מחקרים הראו כי צומות לסירוגין יכול לעזור להפחית את מסת השומן, לשפר את הרגישות לאינסולין ולעזור לשמור על מסת השריר.
צומות לסירוגין יכול גם להועיל לבריאות באופן כללי. מחקרים הראו כי צומות לסירוגין יכול לעזור להפחית את הסיכון למחלות כרוניות, כגון מחלות לב, סוכרת מסוג 2 וסרטן.
סוגי צומות לסירוגין
ישנם סוגים רבים ושונים של צומות לסירוגין. כמה מהסוגים הנפוצים ביותר כוללים:
- צומת 16/8: זהו סוג הצום הנפוץ ביותר. הוא כולל אכילה של ארוחת בוקר, ארוחת צהריים וארוחת ערב בתוך חלון של 8 שעות, ולאכילה כלום ב-16 השעות הנותרות.
- צום 20/4: זהו סוג צום קיצוני יותר. הוא כולל אכילה של ארוחה אחת ביום, בתוך חלון של 4 שעות.
- צום 5:2: זהו סוג צום שבו אוכלים כמות רגילה של מזון ב-5 ימים בשבוע, ואוכלים רק 500-600 קלוריות ב-2 הימים הנותרים.
איך להתחיל עם צומות לסירוגין
אם אתם שוקלים להתחיל עם צומות לסירוגין, חשוב להתחיל בהדרגה. התחילו עם צום של 12 שעות למשך כמה ימים, ואז הגדילו את משך הצום בהדרגה.
צומות לסירוגין הוא דרך בריאה ומועילה לרדת במשקל ולשפר את הבריאות. עם זאת, חשוב להתחיל בהדרגה ולהקשיב לגוף שלכם.
קורס צומות ופראנה: תוכנית של 21 ימים לריפוי טבעי ושינוי הרגלים
שילוב צומות בחיים היא פרקטיקה עתיקה שיכולה להעניק מגוון רחב של יתרונות, כולל:
-
ירידה במשקל: צומות יכול לעזור להפחית את מסת השומן, לשפר את רגישות לאינסולין ולעזור לשמור על מסת השריר.
-
שיפור הבריאות: צומות עשוי לעזור להפחית את הסיכון למחלות כרוניות, כגון מחלות לב, סוכרת מסוג 2 וסרטן.
-
שיפור הרווחה: צומות עשוי לעזור לשפר את מצב הרוח, להפחית מתח וחרדה ולשפר את הריכוז.
-
חיזוק החיבור הרוחני: צומות יכול להיות דרך חזקה לחוות חיבור עמוק יותר לעצמך וליקום.
אבל איך מתחילים?
צומות יכולים להיות מאתגרים עבור אנשים רבים, במיוחד אם הם לא רגילים לכך. זהו המקום שבו קורס צומות דיגיטלי יכול לעזור.
קורס “צומות ופראנה” ידריך אותכם צעד אחר צעד בתהליך הצומות.
בתוך 21 ימים, תוכלו:
-
להגביר את רמות האנרגיה והמיקוד
-
להפחית במשקל יותר קלילים ועירניים
-
לשפר את הבריאות ולהפחית את הסיכון למחלות כרוניות
-
להרגיש טוב יותר- להרים את האנרגיה, מצב הרוח ולשפר את הריכוז
-
להאיץ תהליכי צמיחה אישית ורוחנית
הקורס כולל:
-
ידע מעמיק על צומות: נלמד על המדע, הרוח והתועלת הבריאותית של צומות.
-
תוכנית שילוב הדרגתית: הכנסת הצומות לתוך השגרה באופן ברור והדרגתי שיטיב עם הגוף והנפש.
-
טכניקות להגברת הזרימה של האנרגיה בגוף והקלה במהלך הצום- שיטות מוכחות להגברת האנרגיה.
כדי להישאר מעודכנים ולקבל גישה להנחות רכישה מוקדמת היצטרפו לקבוצת הוואטסאפ השקטה לעדכונים:
הצטרפו לקהילה והישארו מעודכנים באירועים ותכנים חדשים
אהבתם את התוכן? שתפו אותו